Cities

Spel van de maand in juli 2009

Auteur(s) Martyn F.
UitgeverEmma Games
Jaar2008
1-4
15 min.
CategorieBordspel
Type Tegel-leg-spel
Puzzel
Speeldoos Score     
In de club sinds 24/07/2009

Details

Intro

Zowat een jaar geleden is Wadi op jullie losgelaten, het speldebuut van de nu niet meer zo nieuwe Nederlandse spelontwerper Martyn F.

Intussen heeft ook zijn tweede spel Cities het levenslicht gezien.

Beschrijving

In Cities bouwt elke speler voor zichzelf zijn of haar ideale toeristische stad met parken, bezienswaardigheden, vijvers en natuurlijk de onontbeerlijke terrasjes waar de toeristen zich kunnen verpozen en geld opdoen aan te prijzige koffie of geimporteerd Belgisch bier om de lokale horeca te doen stoppen met klagen dat het dit jaar weer een slecht vakantie seizoen is.

Cities wordt gespeeld in een aantal rondes waarbij alle spelers tegelijk een tegel (met hetzelfde nummer) aanleggen aan hun stad en eventueel nog een toerist plaatsen of verplaatsen.
Elke speler beschikt over 7 toeristen in een kleur en een zelfde setje van 24 genummerde tegels met 4 soorten velden (groene parken, rode terrassen, blauw vijvers en gele bezienswaardigheden).
Een meesterbouwer wordt gekozen en deze verwijdert eerst uit zijn stapeltje genummerde tegels gedekt 8 tegels, deze doen dit spel niet mee.
De meesterbouwer trekt vervolgens gedekt drie tegels en deze genummerde tegels vormen voor elke speler de beginstad. De maximale grootte van de stad is 4 op 4 tegels.
Vanaf dan trekt de meesterbouwer elke ronde gedekt een bijkomende tegel wiens nummer die ronde passend aangelegd moet worden door alle spelers.
Nadat een tegel is aangelegd mag op deze tegel nog een toerist geplaatst worden op een van de velden van de tegel. Eens alle toeristen in het spel, kunnen deze natuurlijk nog verplaatst worden, ofwel naar een veld van de laatst aangelegde tegel, ofwel naar een aangrenzend veld (horizontaal, vertikaal of diagionaal).

Cities Spel

Zodra met de laatste tegel een 4x4 vlak gevormd is, worden de punten gescoord. Er zijn 3 niveaus om te spelen en punten te scoren. Elk niveau hoger maakt het spel wat pittiger en de puzzel uitdagender.
Op het laagste niveau scoor je punten voor aaneengesloten velden (zones) van bezienswaardigheden en parken waarop een toerist staat. Een niveau'tje hoger komen de terrassen erbij waarbij je uitkijkt over het water en wordt een vooruitziende blik al hoog gewaardeerd.
Op het derde niveau tenslotte geven de verschillende terreinsoorten elkaar op meerdere manieren bonussen en raken je hersens soms oververhit bij het uitdokteren van de meest optimale stadspuzzel.

Commentaar

De interactie tussen de spelers in Cities is minimaal. Cities is een solitair spel dat je "samen" speelt.
De enige competitie bestaat erin "beter" te zijn dan de anderen.
Elke speler strijd immers met dezelfde wapens (hetzelfde setje tegels) en het is de kunst je tegels zodanig aan te leggen en je toeristen zodanig in te zetten, dat je je punten maximaliseert om zo de overwinning binnen te halen.
Doordat er elk spel een aantal tegels niet meedoen en ook de volgorde waarin de tegels aan bod komen steeds wisselt, krijg je zo een steeds spel met grote variatie en wat onzekerheid (welke tegels doen niet mee?) en dit komt de herspeelbaarheid zeker ten goede.
Duidelijke spelregels, een aangenaam korte spelduur, en grote herspeelbaarheid maken van Cities een geslaagde opvolger van Wadi.
De verschillende niveaus waarop de punten geteld kunnen worden, laten toe dit spel zowel met de ganse familie te spelen als met doorwinterde strategen.
Cities is in 2009 nog genomineerd geweest voor de Spiel des Jahres spellenprijs, een zeker verdiende erkenning voor dit smakelijke tegel-leg-spel.

Voor meer info, zie de website van de ontwerper: Martyn F.

 

Volgende bijeenkomst:
donderdag 01 januari

Spel van de maand:

 

 

Aantal bezoekers: